Ture u parku Ravne 2

  • Uživajte u prekrasnom prirodnom i energetskom kompleksu blizu ulaza u tunele Ravne

Opis

Arheološko – turistički park Ravne 2  je zvanično otvoren 18. juna 2016. godine. Prostire se na površini od 100.000 kvadratnih metara i nalazi se u Visokom, u centru BiH. Nastao je tako što je dr. Semir Osmanagić kupio 15 privatnih parcela, koje je spojio u jednu veliku površinu, na kojoj se nalazilo 7 divljih deponija, mnogo divljeg rastinja i močvarnih površina. Nakon što je voda drenirana, biljke i trava zasađene, deponije uklonjene, zemljište uređeno, sadržaji i instalacije postavljene –Visoko je dobilo predivan park, koji je dr. Osmanagić poklonio Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ na redovno održavanje i uređivanje.

Vijeće Općine Visoko je 2017. proglasilo park ‘Ravne 2’ parkom od općinskog značaja. Fondacija održava park na najvišem svjetskom nivou u pogledu čistoće, sigurnosti i sadržaja. Članica je svjetskog udruženja zabavnih parkova – IAAPA.
U 2020. godini, ovaj park je posjetilo preko 65.000 ljudi iz cijelog svijeta.  U 2020. godini je ovaj park pokazao izrazitu vrijednost za lokalno stanovništvo. Bio je utočište od gradske sredine i zatvorenog prostora, u kojem su posjetioci mogli uživati u prirodi, crnogoričnoj šumi, izvorskoj vodi i raznim programima i sadržajima parka.

 

Molimo da se pridržavate sljedećih pravila prilikom posjete parku

  • Zabranjena vika i dreka
  • Zabranjeno bacanje smeća
  • Zabranjeno paljenje vatre
Kontaktirajte nas