Četverosatna posjeta

  • Park Ravne 2

  • Podzemni labirint Ravne

  • Bosanska piramida Sunca – arheološke iskopine na sjevernoj strani

Opis

U četverosatnoj turi posjetiti ćete podzemni labirint Ravne, sjevernu stranu arheološke lokacije Bosanske piramide Sunca i arheološko-turistički park Ravne 2.

Uvodna prezentacija ispred tunela Ravne kod Muzeja Fondacije i posterima na kojima se pruža najbolji pogled na Bosansku piramidu Sunca. Vodič će vam predstaviti naš projekat i istraživanje.

Nakon uvoda, naša sljedeća lokacija je podzemni labirint Ravne. Neposredno ispod doline piramida u Bosni i Hercegovini, nalazi se prahistorijski podzemni labirint s 1,7 km prolaza. Krenite u vođenu turu kroz labirint Ravne i prođite kroz osvijetljene tunele kako biste otkrili njihove ljekovite moći. Vjeruje se da visoka koncentracija jona čisti vaše tijelo, a vi možete provesti dodatno vrijeme u “sobi za liječenje” unutar tunela i pored megakeramičkog bloka K-2 – posebno energetsko potentno mjesto idealno za meditaciju i liječenje.

Arheološko – turistički park Ravne 2  je zvanično otvoren 18. juna 2016. godine. Prostire se na površini od 100.000 kvadratnih metara i nalazi se u Visokom, u centru BiH. Nastao je tako što je dr. Semir Osmanagić kupio 15 privatnih parcela, koje je spojio u jednu veliku površinu, na kojoj se nalazilo 7 divljih deponija, mnogo divljeg rastinja i močvarnih površina. Nakon što je voda drenirana, biljke i trava zasađene, deponije uklonjene, zemljište uređeno, sadržaji i instalacije postavljene –Visoko je dobilo predivan park, koji je dr. Osmanagić poklonio Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ na redovno održavanje i uređivanje.

Najzanimljivija lokacija ove posjete je Bosanska piramida Sunca. To je najveća i najstarija piramida na svijetu. Posjetit ćete sjevernu stranu gdje su sintetički (geopolimerni) betonski blokovi otkriveni pod slojevima tla i vegetacije.

Napomene: 

    • sve lokacije su dostupne za vozila i invalidska kolica
    • posjeta Bosanskoj piramidi Sunca uključuje 15-minutno penjanje stepenicama od podnožja piramide
    • temperatura unutar tunela Ravne je 12°C, zato ne zaboravite ponijeti jaknu

Cijena: 15€

Kontaktirajte nas