Transformacija zapuštenog, močvarnog zemljišta s divljim deponijama u Visokom (BiH) u najljepši i najsadržajniji park na jugu Evrope traje gotovo deset godina.

 

Sjajni tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ napravio je uzbudljivi arheološki park s pet pronađenih ulaza u prahistorijske podzemne tunele. Također i sportski park s vrhunskim teniskim terenima i gledalištem za 2.000 posjetioca koje je otvorio najbolji svjetski teniser Novak Đoković u julu 2022., zatim odbojkom na pijesku i basket igralištem koji je bio domaćin međunarodnim turnirima. Park ‘Ravne 2’ postao je kulturna oaza Huma (Balkana) s brojnim festivalima, sajmovima, koncertima, promocijama knjiga, pozorišnim predstavama, sesijama yoge i hodajućim meditacijama u labirintima ljubavi, energije, pročišćenja i zdravlja, festivalima tanga, salse i folklora te mnogobrojnim radionicama.

 

Sve više postaje i najveći otvoreni galerijski prostor s umjetninama. Naime, Fondacija se povezala s najboljim kiparima iz Bosne i Hercegovina sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu dajući podršku zapostavljenoj umjetnosti i kulturi.

 

Samo u proteklih nekoliko mjeseci Park je postao bogatiji za originalni, unikatni stećak, sljemenjak na postolju, mase 10 tona. Dr Adis Ellias Fejzić je uklesao kosmičke simbole, koji se inače sreću na fenomenu stećaka, dajući mu svoj kreativni pečat i kreirajući pravo remek djelo modernog kiparstva.

 

Ilirska kraljica Teuta, koja je vladala prije 2.250 godina dobila je svoj paviljon, a njena originalna statua djelo je magistra kiparstva Damira Šabića. Odmah do nje je i paviljon s kraljem Stefanom (Stjepanom) Tvrtkom Kotromanićem, djelo profesora Darka Šobota. Profesori i studeni sa ALU Univerziteta u Sarajevu autori su ‘Leteće piramide sa srcem’. Ove godine otvorena je i Aleja bisti besmrtnih pjesnika ljubavne poezije: Tagore (Indija), Rumi (Perzija), Neruda (Čile), Lorka (Španija), Jesenjin (Rusija) i Edgar Allan Poe (SAD). Naš genijalni um Nikola Tesla dobio je svoj paviljon i ‘Teslin trg’, a izvanrednu statuu je napravio magistar kiparstva Damir Šabić.

 

Ranije je u Parku postavljen ‘Geopunkturni krug’ čiji su kreatori četrnaest kipara iz šest zemalja (SAD, Austrija, Njemačka, Češka, Hrvatska, Slovenija) s ambasadorom UNESCO-a kiparom Markom Pogačnikom na čelu. ‘Zelena kristalna piramida’ na sebi nosi simbolizam Mira, Ljubavi, Radosti i Kosmičkog jedinstva, a na podu prostorije kineski energetski simbolizam ‘Bagua’ prema životnoj filozofiji Feng Shui. Slovenačka umjetnica Vesna Neferamis autorica je statue ‘Ona’ koja je simbol ženske energije. Dvadeset i četiri stuba s oslikanim motivima misterioznih arheoloških lokacija na šest kontinenata čine instalaciju ‘Vremeplov’.

 

Planovi za 2024. godinu su vrlo ambiciozni. Dogovorena je izrada pet bosanskih vila (Gorska, vila, Bosanska vila, Crvena vila, Kraljica vila Zlatna, vila Planinka) koje će svoj dom pronaći u ‘Magičnoj šumi’ Parka, zatim paviljon s replikama statua pronađenih u praistorijskoj Vinči te biste naših pjesnika (Miroslav Krleža, France Prešeren, Petar Petrović Njegoš, Meša Selimović, Ivo Andrić, Aleksa Šantić, Desanka Maksimović, Mak Dizdar) i naših velikana naučne misli (Ruđer Bošković, Vladimir Prelog, Lavoslav Ružička, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Jožef Štefan, Muris Osmanagić, Mileva Marić Ajnštajn).

 

Park je 2016. godina imao 10.000 posjeta, a ove 2023. godine očekuje se rekordan broj od 200.000 posjetilaca čime je postao najposjećenija turistička destinacija u središnjoj BiH. Ulaz u Park, parkinzi, toaleti, instalacije i svi programi su besplatni za posjetioce. U posljednje dvije godine u parku je bilo više od 100 osnovnih škola koji su tu provodili po čitav dan.

 

Vlasnici parka Dr Semir Osmanagić i Sabina Osmanagić su poklonili Park Fondaciji koja ga održava i ulaže u njegove sadržaje dajući ih besplatno na korištenje lokalnoj zajednici i turistima iz čitavog svijeta.