Dvojica najboljih tenisera iz Bosne i Hercegovine Damir Džumhur (ranking karijere 23.) i Nerman Fatić (ranking karijere 191.) ponovo dolaze u teniski kompleks u parku ‘Ravne 2’ u Visokom.
Džumhur i Fatić stekli su pravo da se natječu u kvalifikacijama najvećeg svjetskog turnira: Grand Slam US Open koji će biti održan od 22. avgusta do 10. septembra 2023. u New Yorku.
Budući da se jedini kvalitetan teren s tvrdom podlogom u BiH nalazi u okrilju najljepšeg parka na jugu Evrope u Visokom, te da je riječ o najkvalitetnoj podlozi na Balkanu (Humu), logično je da najbolji bh. teniseri provedu nekoliko dana u treningu baš ovdje. Ovaj teren je po kvaliteti, podlozi, premazima, čak i po boji identičan glavnom terenu na US Openu.
To je i svrha Regionalnog centra za pripreme vrhunskih tenisera koji je otvoren 13. jula 2022. uz učešće Novaka Đokovića, Aljaža Bedenea, Ivana Dodiga i Aldina Šetkića te predstavnike 75 medija iz čitavog svijeta. Kao što je poznato javnosti, od 17.-21. jula 2023. održan je teniski turnir ‘Pyramid Cup 2023.’ na ovim terenima kada je, po prvi put na jednom mjestu, bilo okupljeno devet najboljih bh. tenisera (Džumhur, Fatić, Bašić, Šetkić, Tomić, Brkić, Nedić, Tadić, Puljić).
Na terenima su se također pripremale najbolje teniserke iz BiH: Nefisa Berberović, Dea Herđelaš i Suana Tucaković, a na pripremama su bili prisutni najbolji bh. kadeti i juniori, te članovi teniskih klubova iz Sarajeva i Zenice. Održan je i međunarodni susret kadetskih reprezentacija Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Makedonije u julu 2022.
U svim slučajevima ‘Bosanske piramide d.o.o.’ omogućavaju pripreme i mečeve teniserima potpuno besplatno. Odlukom Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine uspostavljen je specijalni sportski sponzorski odnos između Olimpijskog komiteta s jedne strane i Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ te njenog privrednog društva ‘Bosanske piramide d.o.o.’ s druge strane. Sve teniske aktivnosti u sportskom kompleksu parka ‘Ravne 2’ odvijaju se uz sportsko sponzorstvo Teniskog saveza BiH.
Fatić i Džumhur će se pripremati na terenima u periodu ponedjeljak 14. avgust – četvrtak 18. avgust, a njihovi treninzi će biti otvoreni za javnost.
Meč između dvojice najboljih bh. tenisera bit će održan u srijedu 16. avgusta 2023. s početkom u 17 sati.
Očekuje se vrlo ugodno vrijeme s temperaturom od 25 stepeni, a teniski stadion je tada u hladu. Igraće se na dva dobijena seta, isto kao i u kvalifikacijama za US Open.
Ulaz je besplatan. Ovo će biti prilika da se da podrška dvojici najboljih bh. reprezentativaca za njihov nastup na najvećoj smotri svjetskog tenisa u New Yorku, a da prisutni uživaju u najkvalitetnijem tenisu.